Rapport om utredning!

Hur sakta tiden än går, så går den trots allt. Äntligen blev det dags för min efterlängtade utredning.
Vi gav oss iväg på morgonen den 16:e maj. Tyvärr blev starten inte helt lyckad.
När vi närmar oss målet och ligger där i kryptrafiken i mittfilen på en trefilig motorväg börjar det plötsligt ryka våldsamt från motothuven. L hoppar snabbt ut och öppnar motorhuven. Jag vill också bege mig ut. Men inser att jag dels inte kan göra något. Dels inte skulle klara av att stå mitt i trafiken och det antar inte blir ett dugg lättare om jag går ut och blir påkörd.
Det kom snabbt hjälp från vägassistans (de måste ha varit i närheten) som ringde efter en gratis bärgare som bogserade oss till närmsta bensinstation. Efter en del om och men nådde vi till slut vårt mål Cereb AB.

Där träffade vi en psykolog som ställde frågor till mig om hur mitt liv gestaltat sig fram till idag. Jag fick snabbt ett gott förtroende för honom och kunde känna mig avslappnad.
Jag fick göra halva WAIS IV. Det var intressant även om det blev så svårt i slutet att jag började fundera på om jag nog inte var lite korkad ändå. Varje del var dessutom oerhört långdragen. Vilket psykologen senare förklarade för mig berodde på att det helt enkelt gick så bra för mig. Efter ett tag började jag krokna och vi kom fram till att jag skulle göra resten nästa dag. Han var förvånad att ingen funderat på om jag har Asperger innan och konstaterade att just då lutade det åt antingen Asperger eller Autismliknande tillstånd. Sen åkte vi hem eftersom vi insett att bilen helt enkelt inte klarat kryptrafiken på grund av en trasig fläkt. Eller vi insåg inte helt vi körde den till verkstad och fick reda på det där.

Nästa dag hade vi en annan bil som lyckligtvis inte kokade, vi blev lite sena eftersom kryptrafiken var ännu värre.
Den dagen gjorde jag resten av WAIS IV, ADNOS, Empatiteringstest, Instrumentell kommunikation och mentalisering. Svarade på fler frågor. Sen hade vi lämnat in alla dessa papper som jag skrivit om innan.
Sen åkte vi hem igen.

På den tredje dagen uppstod vi dock inte från de döda eller så men däremot åkte vi till Stockholm igen. Först träffade vi en läkare som också var väldigt bra, han hade pratat med psykologen och kollat på papprena och så. Han ställde en del kompletterande frågor. Till slut började jag bli lite nervig och förvirrad när han pratade en massa ångest och sånt.

Då lämnade han det så länge och kom fram till själva diagnosen som blev inte Aspergers syndrom som vi trott, men nära nog Autistiskt Syndrom eller det som i dagligt tal kallas autism. Samma som min bror har minus begåvningshandikapp då.
Fortfarande AHDH diagnos men den ses som det sekundära problemet.

De kommer att skicka sitt utlåtande till Habiliteringen här i Nyköping inom två veckor. Sen kommer jag att ”tillhöra” Habiliteringen och inte psykiatrin.

Jag hade tankar åt autismhållet innan men av någon anledning tänkt bort det.

Vi träffase psykologen igen som berättade om resultatet från testerna de pekade alla åt samma håll. Ingen av dem verkade det minsta tveksamma i sin diagnos. Jag är glad men omtumlad, äntligen en diagnos jag känner igen mig i. Men att det skulle ta alla dessa år att komma hit!

Tänker skriva om resultaten i nästa post, men jag vet inte var de är just nu!

Annonser

5 responses to “Rapport om utredning!

 1. SÅ skönt – både att känna igen dig i diagnosen och att slippa psykiatrin som aldrig förstått sig på dig! Stort grattis!!!

  Och ditt språk är (som vanligt) underbart. Har du aldrig funderat på att inte bara läsa utan att skriva böcker?

 2. vegangeekgirl

  Tack!

  Jo, jag har faktiskt det, vet dock inte vad jag skulle skriva om för att fylla en hel bok.

 3. Börja då med en novell. Sedan en novell till…
  Så småningom har du då en novellsamling!

 4. Trevligt att utredningen äntligen blev av! Vad skönt det måste vara. Ehh, säger man ”Grattis” vid såna tillfällen eller?… Det låter egentligen ganska jobbigt med alla testen , om man ska utredas som vuxen. jag fick nog bara göra WAIS, något kortare frågeformulär på en sida, och bedöma sociala berättelser. Resten av skiten fick nog mina föräldrar fylla i och få förklarat. Jag fick bara göra testen utan mycket förklaring, DET skulle egentligen behövs, eftersom ”Asperger” vad bara ett namn för mig. Däremot så insåg jag snabbt att det handlade om IQ-test, som i för sig var utformade som pysselböcker för förskolebarn; rita av bilder finn ett fel , labyrinter, bygga med klossar etc… Skulle vara intressant om se om det var gjort på samma sätt för vuxna :P. Tyvärr ledde hela upplevelse till att jag själv misstänkte att det handlade om utvecklingsstörning, vilket ledde i för sig till en längre depression och en hel del andra långvariga problem. Skulle ha varit bra med en förstående psykolog! Men i alla fall så tycker jag att man egentligen borde vänta med utredningen tills 18, även om man självklart borde noga upplysa barnen om en eventuell misstanke. Alla upplever nog inte så stora problem, så att de själva vill ha en diagnos. Det är ju tråkigt om man ska ”dras med en stämpel” , bara för att föräldrarna tycker att man t.ex är ”jobbig”. Jag hade gärna fått ett val, än att kastas mitt i del hela utan att inse vad det skulle innebära för mitt framtida jag.
  P.S: Hör gärna av dig via mail eller msn också. saknar att prata med dig!

 5. vegangeekgirl

  Hej, jo en del är nog lika. Jag fick göra en del med klossar. Hade en hög med klossar som jag skulle lägga efter ett mönster.

  Jag tycker inte att man bör vänta till man är 18 år med att utreda. Däremot är det väldigt viktigt att man är tydlig om vad det handlar om. Att barnet hela tiden är med på vad som händer.
  Jag skulle behövt ett helt annat stöd i skolan och med tidig utredning hade jag troligen sluppit förlora massa år till psykiatrin.

  Hjälp från kunniga människor tror jag kan betyda mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s